Змінити історію, бо “нетолерантна”. Війна лібералізму і здорового глузду у кінематографі

Актуально
25.02.2021
Змінити історію, бо “нетолерантна”. Війна лібералізму і здорового глузду у кінематографі

Триває активне обговорення нових тенденцій у світі кіно, за якими історичних європейських постатей грають темношкірі актори. Кіномани обурюються такій політкоректності і вважають це викривленням історичних фактів. В мережі інтернет уже з’явилися жартівливі меми, де ситуація дзеркальна: темношкірого героя або азіата грає білий актор. Розпочалася інформаційна війна псевдотолерантності із здоровим глуздом.

Перший гучний скандал розгорівся навколо історичного серіалу «Велика» 2020 року про Катерину ІІ. Режисер  – Метт Шекман, країни – Великобританія та Австралія. Роль князя Ростова у серіалі зіграв темношкірий актор, також серед інших епізодичних ролей є афроамериканці. Критики вважають таке «мистецтво» образою та перекручуванням історичних фактів.

Нова хвиля обурення з’явилася через міні-серіал про Анну Болейн. Британську королеву, яка жила у 1507-1536 роках, та її брата грають темношкірі актори. Причому, у серіалі вони ніби протистоять білим героям – королю та суперниці Анни. Таким чином, англійська знать у серіалі постала у вигляді афроамеринканців.

Раніше були обурення в мережі інтернет із вибором актриси на екранізацію казки Русалочка. Замість звичної блакитноокої і рудої героїні із казки Ганс Крістіана Андерсена Disney обрав мулатку. А сам образ Русалочки змінив і в мультфільмах.

Натомість в мережі з’явилася й альтернативна позиція, яка показує всю абсурдність таких історичних видозмін у пошуках толерантності. Зокрема, якби в біографічному фільмі про азіата або темношкірого головну роль зіграв білий. Такі порівняння виглядають комічними та ще раз підкреслюють безглуздя погоні за коректністю, яка перекреслює історію.

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram