Видавництво “Основа” розбещує малолітніх? Нацполіцію і прокуратуру просять втрутитись

Актуально
01.07.2020
Видавництво “Основа” розбещує малолітніх? Нацполіцію і прокуратуру просять втрутитись

ТОВ “ВИДАВНИЧА ГРУПА «ОСНОВА»  випустили в масовому тиражі низку книг «Енциклопедія статевого життя. 10-13 років» «Енциклопедія статевого життя 7-9 років» та «Енциклопедія статевого життя 4-6 років» (далі – Книга), які продаються на всіх найпопулярніших книжкових сайтах. Автори – Жан Коен, Крістіан Верду, Жаклін Кан-Натан.

Книга містить максимально детальне зображення та опис статевого акту, видаючи його за дію, якою можуть займатися діти. Вікова категорія на сайтах вказана 9-14 років, яких закон відносить до малолітніх осіб. Книга фактично закликає малолітніх дітей таким чином «отримати ще більше задоволення» та «познайомитися ближче».

Громадянський рух «Всі разом!» звернувся до Офісу Генерального прокурора та Національної поліції із вимогою притягнути до відповідальності уповноважених осіб видавництва «Основа». Організація впевнена, що такі заклики можуть дуже негативно вплинути на психо-емоційний розвиток дитини та мати негативні соціальні наслідки. Серед яких можуть бути: збільшення випадків ранньої вагітності, абортів, зґвалтувань серед підлітків, адже в Книзі це подається у позитивному контексті. Також це може спричинити посилення рівня безпліддя серед молодого покоління, в тому числі розповсюдження СНІДу та багатьох інших венеричних та інфекційних хвороб.

У своєму зверненні Рух наполягає, що держава зі свого боку має здійснити заходи, спрямовані на захист дітей від сексуального насилля. Також у лист містить нагадування, що Україна задекларувала боротьбу з сексуальним насиллям в Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Через те, що в Книзі зображено малюнки статевих актів та детально описано кожний рух, це є загальнодержавним публічним дійством та може трактуватися як сексуальне насильство, до якого в автори Книги закликають усіх. Більш того, в Книзі для дітей 10-13 років на малюнках зображені не дорослі чоловік та жінка, які вступили у статевий акт, а підлітки. Представники організації впевнені, що це прямий заклик до дітей займатися сексом, що однозначно є неприпустимим, аморальним та злочинним діянням!

«Книга нав’язує малолітнім дітям неконтрольованість сексуальних бажань та веде до вчинення дітьми тяжких злочинів, таких як зґвалтування, примушування до статевих актів», – йдеться у листі. Слід зазначити, що Кримінальних кодекс України засуджує ранні статеві відносини незалежно від їх добровільності, криміналізуючи таке діяння згідно ст. 155 Кримінального кодексу України.

Крім зазначеного вище, Книга містить рекламу незареєстрованого в Україні лікарського препарату з проведення АБОРТУ – французький препарат Mifegine, який заборонений для використання підлітками (особами до 18 років). Це підтверджує грошову зацікавленість у випуску і продажі даної Книги. Таким чином Книга містить інформацію рекламного характеру та пропонує дітям, які ще не досягли повноліття, користуватися пігулками для абортів без заклику консультації лікаря!

У своєму зверненні організація наголосила, що викладені в Книзі заклики та інформація сексуального характеру не мають бути публічними та доступними малолітнім особам. Оскільки діти сприйматимуть інформацію особисто до себе і не мають сформованого критичного мислення. Тому подібна інформація є особливо небезпечною для їх стабільного розвитку, може завдати психологічних та фізичних ушкоджень, а також спровокувати порушення психоемоційного розвитку.

Юристи Руху у листі просять правоохоронців розпочати досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого статтями 156 та 301 Кримінального кодексу України та арештувати повний тираж виданих книг, як речовий доказ. Також представники юрвідділу організації надають розлогу кваліфікацію вищевказаних дій, а саме:

  1. Склад злочину, передбаченого ч. 2 ст. 156 Кримінального кодексу України.

Вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку.

Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або вчинені членами сім’ї чи близькими родичами, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього.

Об’єкт злочину – статева недоторканість і нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток неповнолітніх.

Потерпілими є всі малолітні діти та неповнолітні особи України, які мали можливість отримати інформацію з Книги.

З об’єктивної сторони злочин виражається у вчиненні розпусних дій сексуального характеру, здатних викликати фізичне і моральне розбещення неповнолітніх. Розпусні дії можуть бути як фізичними, так і інтелектуальними. В Книзі викладене інтелектуальне розбещення, що полягає у цинічних розмовах з малолітньою дитиною (викладена на сторінках Книги) на сексуальні теми, розповіді відвертих, натуралістичних сексуальних історій, малюнки з різними сексуальними позами, демонстрація порнографічних предметів. Згода дітей та батьків купувати Книгу та читати популярні рекламовані матеріали на кваліфікацію злочину не впливають. Злочин є вчиненим з моменту випуску в продаж зазначеної Книги.

Суб’єктом злочину на нашу думку виступає керівник ТОВ “ВИДАВНИЧА ГРУПА “ОСНОВА”.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Випускаючи Книгу в публічний обіг керівник знав та розумів можливі наслідки своїх дій та обізнана з основами суспільної моралі, є особою, здатною розуміти та керувати своїми вчинками. А тому вбачається виключно прямий умисел – розбещення малолітніх осіб.

  1. Склад злочину, передбачений ст. 301 Кримінального кодексу України

Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні. 

Згідно положень ч. 1 ст. 6 Закону України «Про захист суспільної моралі», забороняється: виробництво і ввезення в Україну творів, зображень, інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження, їх виготовлення, перевезення чи інше переміщення, реклама, збут чи розповсюдження; обіг, демонстрація та прокат друкованих видань, кіно-, аудіо-, відео-, радіо-, телепродукції, матеріалів на електронних носіях, інших видів продукції, що пропагують порнографію.

Предметом злочину є Книга, як популярне друковане видання серії «Для турботливих батьків». Хоча батьки, читаючи фразу «для турботливих батьків», не знаючи змісту Книги, можуть подумати, що вчиняють гарну справу, надавши своїм дітям інформацію, зазначену в Книзі для вивчення. Тим самим, видання «Основа» вводять батьків в оману, не розкриваючи справжньої суті змісту Книги.

Згідно ст. 20 Закону України «Про рекламу», забороняється реклама: з використанням зображень дітей, які споживають або використовують продукцію, призначену тільки для дорослих чи заборонену законом для придбання або споживання неповнолітніми;з інформацією, яка може підірвати авторитет батьків, опікунів, піклувальників, педагогів та довіру до них дітей; з вміщенням закликів до дітей придбати продукцію або звернутися до третіх осіб з проханням зробити покупку.

Об’єкт злочину – моральні засади суспільства в частині розповсюдження інформації про статеве життя.

Об’єктивна сторона – друк та розповсюдження порнографічних матеріалів з відвертим зображенням сексу між дітьми, детальним описом статевого акту, закликами до абортів, статевих зносин у віці з 7 років (оскільки опис «задоволення» є в Книзі для дітей з 7 років).

Суб’єкт – керівник ТОВ “ВИДАВНИЧА ГРУПА “ОСНОВА”.

Суб’єктивна сторона – винна, умисна неправомірна безвідповідальна поведінка, що виявляється у злочині. Враховуючи вартість Книги (200-250 грн), ймовірно, що наявна кваліфікуюча ознака –  з отриманням доходу у великому розмірі.

Отже, в діях керівника ТОВ “ВИДАВНИЧА ГРУПА “ОСНОВА” наявні ознаки злочинів, передбачених статтями 156, 301 Кримінального кодексу України за сукупністю.

Як займатися сексом і робити аборт? Поради 10-річним дітям від видавництва «Основа»

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram