В Україні вирізають сім’ю: опублікований зміст законопроєкту про одностатеві партнерства

Актуально
14.03.2023
В Україні вирізають сім’ю: опублікований зміст законопроєкту про одностатеві партнерства

У Верховні Раді України зареєстрований Проєкт Закону «Про інститут реєстрованих партнерств». Реєстраційний номер 9103 від 13 березня. Законопроєкт передбачає легалізацію одностатевих союзів в Україні, а також визнання на території України зареєстрованих в інших країнах одностатевих партнерств і «шлюбів». Ініціатором законопроєкту виступила нардеп з фракції «Голос» Інна Совсун, до неї долучилися ще 16 депутатів з двох фракцій – «Голос» і «Слуга народу».

Пропонується, що реєстрацію одностатевого партнерства міг здійснювати будь-який орган державної реєстрації актів цивільного стану – на підставі заяви двох чоловіків або двох жінок. Запропонована законодавча ініціатива пропонує фактично повністю прирівняти в Україні союз гомосексуалістів до шлюбу і сім’ї. Чи не єдиною відмінністю буде лише неможливість одностатевої пари спільно виступати в ролі батьків для дитини.

У статті 1 законопроєкту написано: «Реєстрованим партнерством є зареєстрований в порядку, визначеному цим Законом, добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі… Реєстровані партнери вважаються один щодо одного близькими родичами».

У статті 8 говориться: «Реєстровані партнери є членами сім’ї, які мають право на призначення пенсії, на отримання грошової допомоги та на інші соціальні гарантії, у випадках передбачених законодавством.

Стаття 19 зазначає: «Реєстровані партнери набувають статусу члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного».

Подібні формулювання у тексті повторюються неодноразово. Тобто автори ініціативи прямим текстом вказують, що в їхньому розумінні одностатева пара де-факто є сімейним подружжям, саме тому всюди використовуються слова «сім’я, сімейний, спорідненість першого ступеня».

Організація «Всі разом!» звертає увагу, що зазначений законопроєкт фактично легалізує так звані одностатеві «шлюби» в Україні. При цьому слово «шлюб» не використовується лише з однієї причини: Конституція у статті 51 прямо визначає шлюб виключно як союз чоловіка і жінки.

З 2016 року в Україні триває національна кампанія «Не вирізайте сім’ю в Україні!» Одна з основних вимог – не допустити легалізації одностатевих партнерств чи «шлюбів» в Україні. В рамках цієї кампанії 100 місцевих рад всіх рівних проголосували звернення до всіх центральних органів влади з відповідними вимогами. Також по всій країні була розгорнута масштабна кампанія вуличних заходів «Всі разом за сім’ю!», до якої долучилися 65 міст і понад 250 000 учасників.

«Автори законопроєкту #9103 задекларували себе як вороги інституту сім’ї в Україні, – заявляє Руслан Кухарчук, голова організації «Всі разом!» – Окрім того їхні дії складають загрозу національній безпеці України. Оскільки під час війни в нашій країні вони вчинили акт, який катастрофічно підриває довіру до органів влади і провокує великий суспільний конфлікт. Рух «Всі разом!» і громадяни України зроблять все можливе, щоб ця ганебна ініціатива зазнала фіаско, а автори законопроєкту пішли геть з української політики».

Народні депутати, які виступили співавторами законопроєкту і оголосили війну інституту сім’ї в Україні:
Совсун Інна, Голос
Подгорна Вікторія, Слуга народу
Рудик Кіра, Голос
Гурін Дмитро, Слуга народу
Мережко Олександр, Слуга народу
Швець Сергій, Слуга народу
Галайчук Вадим, Слуга народу
Потураєв Микита, Слуга народу
Булах Лада, Слуга народу
Железняк Ярослав, Голос
Бондар Ганна, Слуга народу
Циба Тетяна, Слуга народу
Василенко Леся, Голос
Устінова Олександра, Голос
Цабаль Володимир, Голос
Стефанишина Ольга, Голос
Мезенцева Марія, Слуга народу
Шуляк Олена, Слуга народу

Читайте також: «Одностатеві партнерства»: користувачі соцмереж обурені

Будь ласка, підтримайте місію організації “Всі разом!” – зробіть донат!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram