Туреччина остаточно вийшла із Стамбульської конвенції

Актуально
03.01.2023
Туреччина остаточно вийшла із Стамбульської конвенції

2 січня державна рада Туреччини, яка є вищим адміністративним судом, остаточно визнала законним рішення президента Реджепа Таїпа Ердогана про вихід із Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, більш відома як Стамбульська конвенція.

Туреччина була першою країною, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи, 12 березня 2012 року ухвалену в Стамбулі.

Рішення про вихід із конвенції в Анкарі пояснили тим, що Стамбульська конвенція заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. На офіційному віснику 20 березня 2021 року було опубліковано рішення президента про припинення дії конвенції.

Євген Карась – український громадський діяч та відомий активіст у своєму телеграм-каналі поділився з читачами новиною про рішення вищого суду Туреччини: «Сподіваємося, колись і наша країна зрозуміє, що кількість прийнятих лівацьких угод не вирішить кількість проблем».

Документ набув репутації сумнівного і проблемного. Провідні країни Європи продовжують відмовлятись ратифікувати Стамбульську Конвенцію. Через те, що вона йде врозріз із національним законодавством та містить спірні положення, які не відповідають національним інтересам країн.

Як зазначається у буклетах «Стамбульська конвенція: п’ять причин не ратифікувати», які створив та поширив рух «Всі разом!», конвенція містить небезпечні ідеологічні конструкції: визначає поняття «ґендер» в іншому розумінні, ніж має національне законодавство, а саме – «соціально закріплені ролі». Також вводить поняття «ґендерна ідентичність», за яким виділяють трансґендерів, аґендерів, транссексуалів та ін. Загалом, нараховують вже десятки типів «ґендеру».

Водночас 18 липня 2022 року Україна офіційно передала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берге.

Нагадаємо, що рух «Всі разом!» та сотні інших громадських організацій від початку актуалізації Стамбульської конвенції в Україні виступає промоутером денонсування даного документу. На основі цього було створено буклети та сайт-лонгрід присвячений стислому опису проблемних зон конвенції. Також підрахували понад 90 місцевих рад, які ухвалили рішення про звернення до керівництва держави із закликом не ратифікувати Стамбульську конвенцію. Надалі «Всі разом!» та інші громадянські організації  виступають за денонсування конвенції в Україні, адже проєкт не є актуальним для українців та не є обов’язковим для вступу у ЄС.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram