Пропозиція Міністра юстиції випускати «довічників» здивувала експертів

Актуально
27.04.2020
Пропозиція Міністра юстиції випускати «довічників» здивувала експертів

Заява Міністра юстиції Дениса Малюські про поступове випускання осіб, засуджених до довічного ув’язнення, суперечить кримінально-правовим принципам. Про це у коментарі для сайту “Всі разом!” зазначив колишній працівник правоохоронних органів, юрист Сергій Чабан.

За словами експерта, такою заявою Міністр ставить під сумнів рішення всіх суддів.  Більш того,  чиновник ставить право на свободу волі та більш комфортні умови перебування довічноув’язнених на один рівень із правом на життя тих, кого вони вбили. А це протирічить нормам правосуддя.

Крім того, у кримінальній справі має бути висновок психіатричної експертизи, характеристики, де буде зазначена гарантія, що ці люди виправились і не вчинять новий злочин. А такої гарантії бути не може, бо довічноув’язнені – це особи, які скоїли декілька страшних злочинів і є найнебезпечнішими особами для суспільства.

«Ті особи, які здійснили вбивства, мають понести покарання за скоєні діяння. Ті, хто отримав довічне ув’язнення, у більшості випадків – рецидивісти, які вбили декілька осіб і попередні міри покарання не принесли результату»,  – зазначає Сергій Чабан.

Щодо працевлаштування таких осіб експерт прокоментував, що дійсно, вони повинні працювати. Але на території виправних колоній, тому що мають бути під контролем правоохоронних органів. І поставив питання до Міністра: чи повинні вони ходити біля наших дітей і працювати на керівних посадах? Дивлячись на рівень безробіття в Україні, то відповідь очевидна. Тому експерт вважає, що заява Міністра – це популізм або спроба бюджетні кошти, спрямовані на утримання довічноув’язнених, витратити на щось інше.

Представник Громадської ради при Мінюсті Михайло Козир прокоментував: «Довічно засуджені можуть бути звільнені від покарання лише судом із обов’язковим заслуховуванням потерпілих. Міністр не пояснив, яким чином вони будуть соціалізовані і як він збирається організувати процес трудового влаштування таких осіб. Тому позиція Міністра у даному питанні не є зрозумілою».

Нагадаємо, Денис Малюська Міністр юстиції України у своєму інтерв’ю для «Радіо НВ» заявив, що вважає засуджених до довічного ув’язнення «найінтелігентнішою і найцікавішою категорією засуджених». Також він повідомив, що готовий брати таких людей на роботу.

«Величезна кількість «довічників» вкрай стримані, розумні, інтелігентні, начитані люди. <…> Я таких готовий брати на роботу. З ним можна спілкуватись про безліч різних речей», – сказав чиновник  під час інтерв’ю.  Міністр підкреслив, що поступово засуджених довічно потрібно випускати, бо немає сенсу витрачати бюджетні кошти на їх утримання. А також за його словами необхідно проводити роботу із суспільством для того, щоб всі зрозуміли, що ці люди адекватні. Власне, ці слова викликали здивування профільного експертного середовища.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram