Петицію проти скандального законопроекту 3316 підписали 25 тисяч українців

Актуально
13.05.2020
Петицію проти скандального законопроекту 3316 підписали 25 тисяч українців

На сайті Президента України зібрано необхідну кількість підписів під Петицією проти проекту 3316 – 25 тисяч. Підписанти вимагають у керівництва держави відкликати цей проект закону як такий, що нівелює конституційні права громадян.

На офіційному сайті Президента України 15 квітня була оприлюднена петиція про відкликання законопроекту № 3316 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності)». Автор проекту – Ольга Василевська-Смаглюк, народний депутат від партії «Слуга народу».

Ініціатором оприлюдення Петиції виступає адвокат Сергій Гула. Головною вимогою петиції є прохання до Президента України доручити фракції Слуга народу відкликати даний законопроект із Верховної Ради.  В тексті петиції зазначається: “Даним законопроектом нівелюються такі конституційні права, як: право на свободу слова, думки та вільного вираження своїх поглядів та переконань, а також: свобооди мітінгів та зборів, а отже він є таким, яким не відповідає основоположним конституційним правам людини та громадянина”. За словами автора петиції, Проект Закону № 3316 не відповідає конституційним правам громадян на вільне вираження думки та слова, а також на свободу мирних зібрань.

Як зазначає адвокат Сергій Гула: “Цим законопроектом передбачається реальний тюремний строк, якщо ти будеш говорити щось проти “гендеру”, проти  ліберальних якіхось ідей, невпорядкованих відносин, сексуальних збочень. І в цьому законопроекті чорним по білому написано – “до 8 років”. Такого рівня диктаторського закону я не бачив за всю історію незалежності України. Тому ми мусимо боротися, мусимо протистояти, мустимо публічно висловлювати свою незгоду зі страшними такими ініціативами. Щоб нікому не дозволити попирати наші конституційні права і свободи“.

Із таким твердженням погоджуються 25 079 громадян. Таким чином, необхідну кількість голосів документ зібрав менш ніж за місяць, що підтверждує рівень обурення в суспільстві такими законопроектами. Зараз документ очікує на розгляд.

Нагадаємо, що проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України зареєстровано у Верховній Раді під № 3316 09 квітня 2020 року. Законопроект передбачає внесення змін до статей Кримінального кодексу України. Як зазначається у Пояснювальній записці до проекту, його метою є змінення положень Кримінального кодексу України щодо порядку притягнення до відповідальності. По-суті, цим проектом пропонується встановити кримінальне покарання за критичне оцінювання дій, пов’язаних із ознаками “сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності”. Також автор законопроекту висловлює бажання посилити кримінальну відповідальність за проведення мирних акцій протесту. Таким чином, скасовуються права громадян на вільне вираження думки та слова, а також на свободу мирних зібрань.

Нагадаємо, що Юридичний відділ Руху “Всі разом!” зробив грунтовний АНАЛІЗ ЗАКОНОПРОЕКТУ № 3316

Також Рух “Всі разом!” підготував ШАБЛОНИ ЛИСТІВ, які можуть брати за основу й інші місцеві ради.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram