Одержимість рівністю призвела до нерівності: у мерії Парижу чоловікам не дають посад

Актуально
05.01.2021
Одержимість рівністю призвела до нерівності: у мерії Парижу чоловікам не дають посад

Мерія французької столиці виплатить штраф у розмірі 90 000 євро за невідповідність статевим квотам. На керівні посади міста призначено більше жінок, ніж чоловіків. Міністерство державної служби Франції розрахувало, що рівень призначень жінок у топ-менеджменті Парижу складає 69%. У 2018 році у мерії призначено 16 керівників, з яких 11 жінок і лише 5 чоловіків.

«Цей дуже високий показник сильно сприяє фемінізації робочих місць у вищому керівництві міста, – зазначає Міністерство державної служби у своєму щорічному огляді системи збалансованих призначень, запровадженому у 2013 році. – Це призводить до недотримання законодавчої мети – 40% призначень людей кожної статі на цих роботах». Мер Парижу Анна Ідальго називає санкції абсурдними, але висловила готовність сплатити штраф.

Юрист руху «Всі разом!» Елеонора Дібрівна зазначає: «Призначення на керівні посади мають відбуватися виключно за професійними критеріями та компетенціями, а не за статевими ознаками. Ситуація у Франції показова: якщо держава орієнтована на подолання так званої гендерної нерівності, нехтуючи іншими обов’язковими критеріями, то це неодмінно призведе до подібних абсурдних ситуацій. Штрафуватимуть за невідповідність тим необґрунтованим нормативам, які самі ж ухвалили».

Таким чином, у Франції виникла парадоксальна ситуація: держава наклала обов’язок  на місто виплатити штраф за зусилля, спрямовані на досягнення так званої гендерної рівності у керівництві. Але, вочевидь, у Паризькій ратуші трохи перестаралися. І до речі, чи подолана вже статева нерівність серед працівників, наприклад, дорожніх служб? Чи принцип так званої рівності актуальний лише для керівних посад у політиці та бізнесі?

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram