Нардепи хочуть перетворити Україну на конопляну платнацію світу: “У нас ідеальні ґрунти для цього”

Актуально
22.01.2021
Нардепи хочуть перетворити Україну на конопляну платнацію світу: “У нас ідеальні ґрунти для цього”

Народні депутати знову пропонують змінити умови використання канабісу. Законопроект №4553, розміщений на сайті Верховної Ради, пропонує імплементувати міжнародний досвід у сфері регулювання обігу конопель для розширення доступу громадян України до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості” від 29 грудня 2020 року під №4553. Профільним Комітетом є Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Авторами законопроекту є 30 народних депутатів. Серед них – представники фракції “Голос” Ольга Стефанишина, Кіра Рудик, Ярослав Юрчишин, фракції “Слуга народу” Віталій Безгін, а також представники фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко та Іванна Климпуш-Цинцадзе, в тому числі народний депутат Олексій Мушак, відомий парламентський лобіст інтересів ЛГБТ-спільноти, а також представники кількох сумнівних громадських організацій.

У пояснювальній записці до законопроекту вказується, що Україна зі своїми грунтами — є ідеальним місцем для вирощування конопель. Як зазначено у Поснювальній записці: «Кліматичні умови України та ґрунти створюють ідеальні умови для вирощування конопель та, за розумного використання такого потенціалу, можуть принести мільярди доларів інвестицій в економіку, а також регулярні надходження до бюджету у вигляді податків та митних зборів».

Цей документ закладає підвалини для цілої галузі — культивації так званого «медичного» канабісу, виготовлення препаратів тощо. Хворим, на підставі рецепту лікаря, дозволятиметься використання такого канабісу. Автори законопроєкту пропонують дозволити вирощувати так звані «технічні» сорти канабісу усім, в тому числі підприємцям. Також їм планують надати право виготовляти медичні препарати та проводити дослідження. Контролюючі функції покладатимуться на Національну поліцію України.

«Створення належних умов для провадження господарської діяльності, пов’язаної з культивуванням та обігом лікарських та промислових конопель та вироблених (виготовлених) із них препаратів, із метою їх використання в медичній практиці, науково-технічній діяльності та промисловості», – написано в тексті проекту.

Згідно із законопроектом, придбати за медичними показаннями так звану «медичну» коноплю та/або препарати, виготовлені з рослин роду конопель (cannabis), фізична особа може лише за рецептом лікаря. Проте враховуючи рівень корумпованості медичних закладів, такі рецепти можуть бути видані безпідставно.

Слід зауважити, що чинний Закон України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” забороняє будь-яку діяльність щодо канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, які віднесені до особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин, обіг яких заборонено, відповідно до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 року.

Нагадаємо, що у 2019 році у Верховній Раді вже була спроба зареєструвати законопроект №10313 від 20 травня щодо забезпечення фундаментального права особи на життя.  Проте 28 серпня 2019 року проект було відкликано.

За словами юристів Руху «Всі разом!», законопроект є результатом рішення окремих фінансових груп: «Можемо констатувати, що в Україні почало діяти сильне фінансово-політичне лоббі, що поєднує фармацевтичні компанії та фінансові групи, які мають на меті виключно отримання прибутку без урахування соціальних наслідків. Є очевидним, що ті загрози, які виникнуть при легалізації рослин канабісу або розширенні доступу до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, перевищують гіпотетичну ситуативну користь».

Читайте також: Канабісна омана легалайзу

Канабіс – у закон, гроші – в кишеню, людей – на цвинтар

Раніше, на спеціальному засіданні Кабінету експертів, відбулося детальне обговорення відповідних законопроектів. Позиції спеціалістів викладені тут.

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram