Міносвіти нарешті діє по закону: відновлено курс “Основи сім’ї”

Актуально
04.05.2020
Міносвіти нарешті діє по закону: відновлено курс “Основи сім’ї”

Міністерство освіти і науки України офіційно повідомило про відновлення дозволу на використання освітнього комплексу “Основи сім’ї” у навчальних закаладах. Педагогічні працівники, директори закладів середньої освіти та діти знову зможуть проходити навчання.

30 квітня 2020 року Інститут модернізації освіти МОН надіслало офіційний лист автору програми  Адріану Буковинському про результати засідання науково-методичної комісії з проблем виховання дітей та учнівської молоді. У листі Міносвіти повідомило про ухвалення рішення відновити дію освітнього комплексу “Основи сім’ї” у закладах загальної середньої освіти для учнів 10-11 класів.

МОН зазначило, що таке рішення ухвалено після того, як було “розглянуто результати опрацювання матеріалів громадської антидискримінаційної експертизи”.  В результаті Міносвіти дійшло до висновку, що курс необхідно відновити за умови перевидання.

Нагадаємо, що 25 листопада 2019 року Міністерство освіти призупинило дію грифу (схвалення) освітнього курсу. Підставою для цього були звернення групи з 5 громадських експертів та декількох батьків. Це викликало обурення громадян України. Понад 10 тисяч звернень було надіслано в МОН з вимогою відновити викладання курсу “Основи сім’ї”.  Підключилися й народні депутати: 76 депутатів Верховної Ради України підписали звернення до Міністра освіти України на захист даної програми. Завдяки потужній суспільній  підтримці та активності депутатського корпусу, які діють задля блага та інтересів українського народу, вдалося зупини спроби всупереч закону ліквідувати даний курс.

9 квітня 2020 року відбулося засідання науково-методичної комісії з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти МОН. Згідно протоколу №2 комісія ухвалила “Відновити дію схвалення для використання у закладах загальної середньої освіти освітнього комплексу “Основи сім’ї” для учнів 10-11 класів“.

Автор курсу коментує: «В листопаді 2019 прийшли висновки антидискримінаційної експертизи. І з того часу програма була заблокована. Пів року тривала боротьба за правду і за неї потрібно боротися! Тепер у нас, усіх, багато роботи по впровадженню програми. Таким чином ми, одразу після завершення карантину, відновлюємо роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників за програмою “Основи сім’ї”.

Резидент Кабінету експертів, кандидат філософських наук, правознавець, директор Вишгородської спеціалізованої школи “Сузір’я”. Олеся Горгота зазначає: “В українській системі освіти досі бракувало цілісної програми сімейного виховання, підготовки до шлюбу, до відповідального батьківства. Це обумовлено радянським спадком, який не розглядав питання сім’ї та шлюбу, оскільки комуністична партія перебрала на себе “батьківську роль” виховання “гвинтиків” у тоталітарному соціалістичному механізмі. Тому довгий час Україна не мала у своїй освітній сфері сімейних пріоритетів. Це призвело до високого рівня розлучень, демографічної кризи, мільйонних абортів, підліткових вагітностей, сексуального розбещення неповнолітніх з великим поширенням ЗПСШ. Слід погодитися з виразом “що сьогодні в освіті, те завтра буде в головах”. Якщо сьогодні ми допоможемо учням, підліткам, молоді набути життєву компетентність побудови гармонійних, міцних сімейних відносин, – завтра наша держава зміцнить свій фундамент національної безпеки.Маємо сьогодні великий запит від учнів та їхніх батьків на здорове, щасливе сімейне життя. Навчальна програма “Основи сім’ї” Андріана Буковинського відповідає на цей запит цілком і повністю. Пан Адріан і його команда – сміливі і мудрі першопрохідці. Успіхів їм! Чекаємо цю навчальну програму в нашій школі, в нашому районі“.

Рух “Всі разом!” опублікував проект Національної сімейної стратегії, в якому зазначає необхідність викладання курсу “Основи сім’ї” та утворення центрального виконавчого органу з розробки та реалізації  сімейної політики.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram