Мінцифри: Україна стане першою країною, де електронні документи дорівнятимуть паперовим

Актуально
18.02.2021
Мінцифри: Україна стане першою країною, де електронні документи дорівнятимуть паперовим

Міністерство цифрової трансформації України повідомило, що всередині країни можна використовувати цифрові аналоги паперових документів, які мають таку ж саму юридичну силу. Відповідні зміни підтримала Верховна Рада.

Такі документи, як посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспорту та договір обов’язкового страхування (автоцивілку) можна використовувати у електронному варіанті. Для цього необхідно встановити мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Портал Дія». Юридичними підставами нововведень є прийняті Верховною Радою України зміни до Закону України “Про дорожній рух”.

Нещодавно парламент у першому читанні розглянув законопроєкт, яким пропонується прирівняти цифрові паспорти в Дії до паперових. Після прийняття цього закону Україна стане першою країною у світі, де юридична сила цифрових паспортів буде визнана на законодавчому рівні“, – повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації.

Також документом передбачається збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для всіх учасників дорожнього руху: для пішоходів та для водіїв. Зокрема, будуть збільшені штрафи за водіння в нетверезому стані, а також за перевищення швидкості. Закон набуває чинності після його опублікування.

Нагадаємо, що раніше юридична сила електронних документів визначалася Постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон» від 15 квітня 2020 р. № 278. Відповідно до якої, громадяни можуть використовувати цифрові аналоги паперових документів через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія». Однак, як зазначає Державна прикордонна служба України, Постанова не передбачає можливості пред’явлення е-паспорта для виїзду за кордон, а лише всередині країни.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram