ЛЕКТОРІЙ «КОНСЕРВАТИВНА ПОЛІТИКА: ВИДИ, ЗМІСТ, ФОРМИ», 17 ЧЕРВНЯ, КИЇВ

Актуально
09.06.2021
ЛЕКТОРІЙ «КОНСЕРВАТИВНА ПОЛІТИКА: ВИДИ, ЗМІСТ, ФОРМИ», 17 ЧЕРВНЯ, КИЇВ

17 червня у Києві відбудеться лекторій «Консервативна політика: види, зміст, форми» для навчання громадських діячів, політиків, юристів та зацікавлених осіб. На лекторії викладатимуть науковці та експерти з питань гуманітарної політики, економіки, етики, національної безпеки та соціології.

У програмі передбачені презентації, обговорення концептуальних питань з різних політик консерватизму та перспектив реалізації в Україні. За підсумками заходу планується видання збірки з матеріалами лекторію і створення відповідної відеотеки.

Організовує Кабінет експертів руху «Всі разом!».

ВИКЛАДАЧІ ЛЕКТОРІЮ

Зіновій Свереда, доктор соціальної економіки, екс-доцент Папського Григоріанського Університету в Римі, співзасновник кількох кооперативів та соціальних підприємств.

Тема: «Культура, економіка і політика: цінності та ціна етики»

Чи можна поставити перед собою питання: цінності в етиці та ціна в економіці є тим самим показником? Чи є ціна етиці і цінності економіки?

Що первинне для розвитку: капітал чи етика? І чи можемо визначити капітал етики?

Чому люди переважно вибирають не між добрим і поганим, а між поганим і гіршим? Які шляхи покращити це?

Про капітал етики і каяття в економіці, про євангелізацію політики та навернення популістів, про математику етичних парадоксів поговоримо на зустрічі.

Ярослав Божко, голова Центру політичних студій «Доктрина», політичний консультант. Магістр політології, випускник філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Тема: «Консервативні політики в галузі національної безпеки: досвід США та країн Європи»

Консервативні політичні сили зустріли своє політичне оновлення і переродження в сучасні респектабельні масові партії на рубежі загострення глобальних викликів – Холодної війни, інформаційного та ідеологічного протиборства з СРСР і КНР. З більшості актуальних трендів національної безпеки консервативні сили сформували власну унікальну повістку, лояльність до якої досі стимулює електоральну підтримку консервативних партій в ряді країн. У окремих випадках найменування правих політичних течій, як-от «неоконсерватори» викликають у масового виборця асоціацію передусім із конкретними політиками в сфері національної і міжнародної безпеки. Безпекова тематика в політичній практиці консервативних політичних сил змогла вийти за рамки ідеологічної периферії і зайняти важливе місце в формуванні змісту і образу консервативного урядування.

Ігор Плохой, військовий капелан, громадський активіст, магістр філософії, магістр міжнародних економічних відносин. Закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, магістр публічного управління. Має досвід роботи в держслужбі та органах місцевого самоврядування, декілька разів обирався депутатом місцевої ради.

Тема: «Місце нових християнських правих у консервативному русі США»

США – країна з безперечним статусом світового лідера не лише в економічній сфері, а й в гуманітарній та ідеологічній, внутрішньо політична боротьба якої формує її зовнішню політику, що в свою чергу, впливає на більшість країн світу. Тому ця країна вартує прискіпливої уваги дослідників зі всього світу, в тому числі українських. США – країна, яка з моменту свого виникнення будувалася на християнських засадах, що відіграло значну роль у формуванні американської національної ідентичності. Яке місце займали та займають християнські праві в американській політиці в ХХ та ХХІ ст.? Як нові християнські праві борються з лівим поворотом у США та чому українські консерватори можуть навчитися від американських християнських нових правих?

Ігор Загребельний, керівник Аналітично-дослідницького центру «Політична теологія», кандидат філософських наук.

Тема: «Нація і її міфи: що робити зі спадщиною ХІХ-ХХ століть у столітті ХХІ»

Явище модерної нації переживає кризу. Вона проявляється і на теоретичному, і на практичному рівнях, зокрема у площині гуманітарної політики. Консервативним силам за таких умов варто остерігатися крайнощів, не відмовляючись цілковитим чином від модерного ідеалу нації і водночас не абсолютизуючи те, що вкладалося у це поняття у XIX-XX століттях.

Едуард Юрченко, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та педагогіки Національного транспортного університету. Лідер Громадської організації «Орден».

Тема: «Соціальна політика консерватизму: класичні концепції в добу «четвертої промислової революції»

Консерватизм має потужну традицію соціально-економічної думки, яка стала гідною відповіддю на виклики доби Модерна і індустріального суспільства. Варто згадати такі класичні концепції, як солідаризм, греміалізм або дистрибутізм. Водночас треба розуміти, що сьогодні соціально-економічний уклад переживає докорінні зміни. Найоптимальнішим чином це аналізується в межах концепції «четвертої індустріальної революції» (незважаючи на всю неоднозначність поглядів її автора Клауса Шваба). Яким чином ми зможемо оптимізувати перевірені соціально-економічні концепції консерватизму та адаптувати їх до реалій гіпердинамічного світу з його інформаційними потоками, роботизацією, «розумними містами» та іншими речами, які вчора вважались фантастикою? Спроба відповіді на це питання є життєво важливою для сучасного консерватизму і ми маємо всі підстави вважати її позитивною.

Адреса проведення лекторію: Київ, вулиця Хрещатик, 7/11 (станція метро «Хрещатик», «Майдан Незалежності»).

Лекторій: 9.30-17.30

Фуршет: 13.00-14.00

Учасники забезпечуються матеріалами лекторію.

Для участі обов`язково заповніть АНКЕТУ.

Після заповнення Анкети надійде персональне запрошення з підтвердженням реєстрації.

Реєстраційний внесок: 100 грн на карту ПриватБанку: 4246 0010 3010 7910

Інформаційна довідка: +38 (098) 858-4848

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram