Кабінет експертів ініціює експертне обговорення проблем дцентралізації в освіті

Актуально
27.05.2019
Кабінет експертів ініціює експертне обговорення проблем дцентралізації в освіті

В ході реформи децентралізації об’єднані територіальні громади отримали стратегічне завдання – створити функції управління освітою. Метою такого реформування насамперед є передача повноважень і відповідальності за управління освітою демократично обраним органам місцевого самоврядування і школам.

Шлях до автономізації навчальних закладів, насамперед, загальноосвітніх шкіл, відкрив новий закон про освіту. Він передбачає фінансову, організаційну, кадрову та академічну автономію навчальних закладів. Говорячи простіше, право навчального закладу самостійно добирати кадри, розпоряджатись фінансами, формувати навчальні програми та визначати тривалість навчального року, тижня, академічних занять та перерв.

Кабінет експертів ГО “Всі разом!” ініціює проведення круглого столу на тему: «Децентралізація в освіті: кроки до побудови партнерських засад взаємодії між державою і місцевим самоврядуванням». Дискусія відбуватиметься 6 червня 2019 в залі колегій Міністерства освіти та науки України.

Під час круглого столу говоритимемо про удосконалення норм, порядку та якості надання соціальних послуг, зокрема у сфері загальної середньої освіти, та адвокації процесів децентралізації в освіті. Розглянемо низку питань, пов’язаних із делегуванням повноважень держави у сфері управління освітою на обласний та місцевий рівні і забезпеченням умов, критеріїв, норм щодо вибору оптимальної моделі інституційної взаємодії між державою та органами місцевого самоврядування та ролі громадянського суспільства в цьому процесі.

Зокрема про:
– нормативно – правове забезпечення процесу децентралізації освіти та виклики щодо  імплементації реформи;
– автономія та бюджетування закладів освіти;
– розподіл освітньої субвенції у 2019 році та індикатори результативності дій органів місцевого самоврядування;
– формування ефективної системи оцінювання якості освіти – важливий елемент передачі повноважень до органів місцевого самоврядування;
– концепція Сharter School – інноваційна модель управління в освіті;
– батьківський вибір, автономність школи і підзвітність системи шкільної освіти.

До участі в круглому столі запрошується широке коло експертів освітньої галузі, службовці, відповідальні за прийняття рішень в галузі, громадські активісти, закордонні експерти.

Взяти участь у дискусії може кожна зацікавлена особа, попередньо зареєструвавшись. Для цього необхідно заповнити реєстраційну анкету. Кожна заявка буде розглянута окремо. В разі схваленої участі, Ви отримаєте запрошення на електронну пошту.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ  ЗАРАЗ!

Дата круглого столу: 6 червня 2019 року.
Адреса: Київ, Проспект Перемоги, 10.
Регламент: 14:00 – 17:00.

Захід організовує Кабінет експертів ГО «Всі разом!».

Деталі: 0681007093, forum@vsirazom.ua

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram