Доктор юридичних наук застерігає Україну від ратифікації Стамбульської конвенції

Актуально
28.10.2020
Доктор юридичних наук застерігає Україну від ратифікації Стамбульської конвенції

Віцепрезидент Інституту «Ordo Iuris» Тимотеуш Зих – доктор юридичних наук, член Європейського соціально-економічного комітету (European Economic and Social committee, дорадчий орган ЄС) виступив в ефірі програми “Час: Online” на “5 каналі”. Польський експерт наголошує, що  Стамбульська конвенція неефективна у контексті вирішення питань насильства.

Польський експерт Тимотеуш Зих на “5 каналі” говорив про проблеми насильства, в тому числі і домашнього, а також про ефективні інструменти запобігання та про превенцію чинників такого типу насильства. Разом із тим науковець вважає, що Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) не має ефективного рішення вказаних проблем.

В заголовку документу справді згадується про протидію насильству. Проте Конвенція жодним чином не врегульовує проблеми насилля, коли мова йде про справжні його причини“, – зазначає Тимотеуш Зих.

Тимотеуш акцентував, що Конвенцію досі не ратифікували такі країни як: Литва, Латвія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Великобританія, Ліхтенштейн, Росія. Науковець відмічає, що деякі з вищезгаданих країн виразили рішучий і категоричний протест проти прийняття цього документу. Головними проблемними моментами Стамбульської конвенції експерт зазначив її ідеологічний підтекст, що вводить поняття “гендер”. Також експерт згадав статті 12 та 14 Конвенції, які зобов’язують країни-підписанти викорінити звичаї і традиції, які ґрунтуються на стереотипному розумінні ролей жінок і чоловіків. В країнах, що ратифікували Стамбульську конвенцію, обов’язковим є запровадження аспектів боротьби з такими стереотипами в освітній сфері. І також, що пропагуються соціальні моделі, що ставлять під сумнів значення шлюбу і сім’ї.

«Стамбульська конвенція – це не про боротьбу з насильством. Вона лише просуває певну кількість ідеологічних понять, які не мають відношення до протидії насильству. Стамбульська конвенція послаюляє ті інституції, які як раз покликані захищати від насильства жінок і дітей – сім’ю і шлюб. Документ намагається прибрати з суспільства важливі ролі чоловіків і жінок, а також змінити у відповідний спосіб шкільні програми“, – підсумовує Тимотеуш Зих. Також експерт зазначив: “Ми маємо підтримувати і зміцнювати шлюб та сім’ю. Тому пропонуємо до розгляду проект міжнародної конвенції на захист прав сімей. І ми сподіваємося, що Україна долучиться до цього документу».

 

Тимотеуш Зих – доктор юридичних наук, віцепрезидент Інституту правової культури Ordo Iuris. Автор багатьох експертиз та наукових публікацій, член Європейського соціально-економічного комітету (European Economic and Social committee, дорадчий орган ЄС).

Інститут правової культури Ordo Iuris (Ордо Юріс) – незалежна юридична організація, заснована в Польщі, акредитована Європейським парламентом. Інститут об’єднує вчених і практикуючих юристів задля розвитку правової культури, заснованої на повазі до людської гідності і прав. Інститут надає свої висновки за запитом Венеціанської комісії, Моніторингового комітету ПАРЄ і Комітету  Громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ (LIBE) Європейського Парламенту.

 Стамбульська конвенція — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Цей скандальний міжнародний документ відмовилися ратифікувати багато країн Євросоюзу, а також Велика Британія. Конвенція містить багато суперечливих норм, у тому числі впроваджує дефініцію гендеру як соціального конструкту, просуваючи це у законодавство у освітню галузь кожної країни.

Рух «Всі разом!».

Читайте також: Директор міжнародного юридичного центру: Стамбульска конвенція – проблемний документ

Польща розпочала процес денонсації Стамбульської Конвенції

Юридичну експертизу Стамбульської конвенції читайте у статті доктора юридичних наук Марини Медведєвої.

У травні поточного року Угорщина ВІДМОВИЛАСЬ РАТИФІКУВАТИ Стамбульську конвенцію.

Рух «Всі разом!» підготував АНАЛІЗ ДОСВІДУ країн, які ефективно чинять спротив ґендерній концепції.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram