Багатотисячна сімейна хода у Варшаві. Подію привітав президент Дуда

Актуально
19.09.2022
Багатотисячна сімейна хода у Варшаві. Подію привітав президент Дуда

Напередодні у неділю тисячі людей пройшли вулицями Варшави. Відбувся загальнонаціональний захід – Національного Маршу за життя та сім’ю. Організатор – Центр «Життя та сім’ї». Головний девіз – цитата зі шлюбної обіцянки «І я клянусь тобі». Автори зазначають, що цим гаслом хочуть привернути увагу до унікальності інституту шлюбу, а також нагадати, що це союз однієї жінки та одного чоловіка. Подію привітав президент Польщі Анджей Дуда.

Відвідали захід й українці, які нині перебувають в Польщі. Їхня участь публічно свідчить про підтримку найважливіших цінностей – цінності людського життя від зачаття, шлюбу та сім’ї.

Почалась подія 18 вересня об 11:00 у Варшаві на Замковій площі. Місцевий гурт Arka Noego, що в перекладі «Ноїв ковчег» зробив музичний вступ до теми Маршу. Далі учасники крокували вулицею Краківське передмістя до пам’ятника Копернику.

«Щорічне свято польських сімей також є нагодою продемонструвати свою відданість цінностям захисту життя та публічно підкреслити, що кожне життя безцінне, незалежно від того, на якому етапі розвитку воно перебуває. Марш за життя і сім’ю має багату традицію, оскільки він пройде у Варшаві вже сімнадцяте», – зазначає Павел Оздоба, президент Центру життя та сім’ї.

Учасниками подібного заходу можуть бути як приватні особи, так і представники громадських організацій. За подією слідкує похідна варта, яка має посвідчення від організатора. Учасники можуть бути усунені від зборів, якщо виголошують гасла, що виступають проти цінностей, пропагованих маршем, політичних та антиурядових, така поведінка буде розглядатися як порушення характеру та серйозності демонстрації. Також забороняється мати та використовувати піротехнічні вироби та інші засоби, що загрожують здоров’ю та життю учасників ходи.

Цього року понад п’ять тисяч учасників відвідали Марш. З атрибутів ходи відмітимо довгий стометровий біло-червоний прапор Республіки Польща, який почесно несли в центрі ходи. Також на фото помітний синьо-жовтий прапор України, який в колоні несла Геня Самборська, учасниця руху «Всі разом!» і голова організації «За гідність людини». Подія не залишила байдужим й медіапростір Варшави. На місце подій прибули місцеві телеканали, де змогли взяти інтерв’ю в українців.

Завершення маршу відбулось в храмі Базиліка Святого Хреста. На кінець чекала проповідь про подружжя та святість життя, яку слухали тисячі присутніх від Отця Домініка Хмелевського.

Як зазначається на офіційному сайті «Марш за життя та сім’ю», вже 15 років просімейні ініціативи з’являються на вулицях різних міст Польщі. Організовують марш для того, щоб публічно засвідчити фундаментальну цінність людського життя та сім’ї, заснованої на шлюбі жінки та чоловіка, відкритої для прийняття та виховання дітей.

Нагадаємо, що перший Марш за життя і сім’ю відбувся у 2006 році у Варшаві. За останні 15 років понад 150 міст і містечок взялися за проведення Маршу, і з кожним роком ця кількість зростає. У 2012 році організатори маршу прийняли декларацію, яка визначає основи та мету співпраці у спільній діяльності для розвитку маршового руху в Польщі. За організацією маршів стоять люди, групи, спільноти та організації, які поділяють переконання, що повага до життя та сім’ї є основою суспільного порядку.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram