Як лікують і ховають у Києві інфікованих COVID-19

Експертиза
06.10.2020
Як лікують і ховають у Києві інфікованих COVID-19

Причиною смерті вже понад 4000 українців за останні півроку стала короновірусна інфекція. Це близько 2% від загальної кількості ідентифікованих хворих з цим діагнозом. Люди помирають, як правило, саме у стінах медичного закладу. Про те, що відбувається після смерті від COVID-19, як поводять себе лікарі і хто на цьому заробляє – читайте далі.

Що замовчують чиновники?

Чимало осіб, які мають позитивний результат ПЛР-тесту та знаходяться у тяжкому стані, помирають саме через відсутність необхідного обладнання у медичних закладах. Наприклад, у деяких лікарнях столиці немає необхідної кількості апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), а також не вистачає інших засобів безпеки від інфекції.

Мер Києва Віталій Кличко на початку карантину провів перевірку готовності до епідемії інфекційного відділення Міської клінічної лікарні №4. Ще тоді медперсонал зазначив, що лікарні не вистачає апаратів кисневої терапії, а також персоналу.

У відеорепортажі повідомлялося про наявність у лікарні семи апаратів ШВЛ. Проте у кінці вересня у неформальних розмовах лікарі нам повідомили, що у реанімації нормально функціонують лише два апарати.

Штучні скупчення

Окрім технічної відсутності можливостей зберегти життя людей з групи ризику, існує ще й штучно створена проблема – черги і небажання впорядкувати скупчення пацієнтів біля медичного закладу.

Медперсонал підходить до заходів власної безпеки під час пандемії із подвійним старанням. Тому у лікарнях вирішили заборонити все: закрили доступ в реанімації, заборонили партнерські пологи, а здача тестів на наявність SARS-CoV-2 у державних лікарнях можлива лише за направленням від сімейного лікаря, що значно ускладнює процес швидкого отримання підтвердження наявності вірусу. Але при таких щільних обмеженнях, чомусь не подумали про впорядкування потоку шукачів медичних послуг та їхніх рідних.

Яскравою ілюстрацією штучного створення натовпу є приймальне відділення інфекційки МКЛ №4. Там майже щоденно скупчується велика кількість осіб. Одні – для здачі аналізів на наявність вірусу, інші направлені на лікування від інфекційних хвороб або привезені швидкою, а треті – для отримання документів, які підтверджують смерть близької людини від COVID-19. Всі разом стоять по декілька годин під інфекційним відділенням: і хворі, і здорові.

Оформлення нових пацієнтів із різноманітними інфекційними хворобами, прийом людей зі швидкої, видача особистих речей померлих їх здоровим родичам – все це здійснюється у одному тісному темному приміщенні. У приймальному відділенні вражаюча безтактність: не надають довідкової інформації про документи померлого, про подальші дії родичів, грубо відправляють чекати під моргом кілька годин, а речі видають, просто поклавши їх на стіл.

Виходить, що ті заклади, які функціонують з метою захисту здоров’я населення та надання необхідних медичних послуг, створюють умови для розповсюдження вірусу і не завжди відповідально підходять до елементарних заходів безпеки.

Активні продажі навколо моргів

Спостерігаємо такий ланцюг: коли в інфекційному відділенні помирає людина від короновірусу, її родичів просто відправляють чекати до моргу; там без історії хвороби та заключення лікаря довідку про смерть не видають і відправляють чекати до інфекційного відділення, а про подальші дії рекомендують проконсультуватися у особи, що біля входу. Поки розгублена та вбита горем людина очікує на необхідні документи декілька годин до неї підходить ритуальний консультант і продає свої послуги. Бо не є секретом, що легко впливати на дії людини, яка знаходиться під впливом тяжких обставин.

Представник ритуальної агенції знаходиться зранку біля моргу та працює з потенційними клієнтами. За його словами, послуги з поховання у Києві коштують 30-40 тисяч гривень, а якщо замовити тільки транспортування, то близько 15-20 тисяч гривень. А взагалі вартість залежить від зовнішньої платоспроможності клієнта.

Тобто, патологоанатомічні лабораторії та морги при київських лікарнях майже всі оточені приватними підприємцями. А найбільш впливовим серед них є ритуальне агентство «Петро Великий». За словами екс-уповноваженої Антимонопольного комітету України Агії Загребельської, назване агентство орендує приміщення для своїх офісів майже у всіх лікарнях та моргах Києва, що зумовлює активне «нав’язування» медичними працівниками та санітарами споживачам послуг саме цієї компанії.

«Негативний вплив на конкуренцію створюється завдяки сумісництву посад медичних працівників моргів та лікарень з роботою в компанії «Петро Великий», наслідком чого є надання останніми послуг не на безкоштовній основі, а від імені приватної компанії за плату», коментує Агія на своїй сторінці у Facebook.

 Чи можливе поховання померлих від COVID за бюджетний кошт?

У приміщенні Відділу державної реєстрації, де видається Свідоцтво про смерть, знаходиться комунальне підприємство  «Спецкомбінат – ритуальна служба». Це КП здійснює послуги в тому числі транспортування. Але безкоштовне надання такої послуги можливе лише за відповідним зверненням і лише із підтвердженим діагнозом померлого від COVID-19.

Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв. «Ми розуміємо, що у багатьох родин, яких спіткало горе і їхні близькі люди померли від інфекції, може бути скрутне фінансове становище. Місто відшкодовує затрати на транспортування та кремацію померлих від COVID-19 за відповідним зверненням родичів чи інших осіб», – зазначено на офіційному порталі КМДА.

Проте якщо мова йде не про кремацію, а про поховання – все сплачують родичі померлого за власний кошт. Але майже всі кладовища у місті Києві закриті і можливе лише підзахоронення. А інші – здійснюють поховання тільки за умови, якщо покійного привезли катафалком конкретних ритуальних агентств.

Фото: УНІАН

Отже, бізнес є бізнес: і у лікарні, і у морзі, і на кладовищі. Але його межі не мають переходити за кордон людяності. Ера цинічного ставлення, відсутності необхідного технічного забезпечення лікарень, створення штучних черг та відвертої корупції у стінах медичних закладів має закінчитися. Людська гідність – це базова цінність, а не лише гасло під час виборів.

Елеонора Дібрівна, рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram