Учених змушують відмовлятися від дослідів на тваринах. Яка перспектива у медичної науки?

Експертиза
25.11.2020
Учених змушують відмовлятися від дослідів на тваринах. Яка перспектива у медичної науки?

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема: “Експерименти на тваринах”.
Гість: Володимир Медведєв – доктор медичних наук, резидент Кабінету експертів.

У сучасній Україні діє комплекс законодавчих актів, що складаються з міжнародних договорів, підписаних та ратифікованих нашою країною, Конституції та Законів України, підзаконних нормативно-правових актів. Попри те, що Україна приєдналась або ратифікувала ряд важливих міжнародних документів у галузі захисту тварин, багато питань у цій сфері залишаються відкритими. Одним з перших документів, що був прийнятий в Україні в цій сфері, є «Загальні етичні принципи експериментів на тваринах», схвалені Першим національним конгресом з біоетики (20 вересня 2001 р., Київ). Більшість положень цих принципів щодо виваженого зменшення кількості тварин в експериментах, мінімізації болю, стресу, страждань, удосконалення методик, за якими проводять досліди, вживання знеболюючих засобів при проведенні хірургічних процедур, науково обґрунтованих норм утримання тварин, здійснення евтаназії до настання больового синдрому співпадають з положеннями Європейської конвенції про захист хребетних тварин, що використовуються для дослідницьких або інших наукових цілей.

Останніми роками в Україні була розроблена та прийнята значна кількість підзаконних нормативних актів щодо захисту тварин від жорстокого поводження та експертизи досліджень з позицій етики. Саме ці акти визначають конкретні дії для реалізації декларативних положень основних законів. Таким документом при плануванні та проведенні доклінічного дослідження лікарських засобів є Порядок проведення доклінічного вивчення лікарських засобів та експертизи матеріалів доклінічного вивчення лікарських засобів. Вимогу надати посилання на інформацію щодо дотримання гуманного поводження з піддослідними тваринами, у разі необхідності їх використання, включено до структури звіту про доклінічне вивчення лікарського засобу. Відмова від використання лабораторних тварин у експериментальних дослідженнях залишається актуальним питанням серед науковців. Департаментом атестації кадрів прийнято положення про обов’язкову біоетичну експертизу дисертаційних робіт, які виконуються в галузях медицини, біології та ветеринарної медицини. Відмова від використання лабораторних тварин у експериментальних дослідженнях поставлено пріоритетним завданням на майбутнє.

Ми запросили в ефір програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ – Володимира Медведєва, доктора медичних наук, щоб обговорити перспективу наукових досліджень з використанням тварин в Україні.

“Погоджуюся з вами у тому сенсі, що слід виключити із життя людини вбивство як таке, – наголошує Володимир Медведєв. Точніше — як позбавлення життя будь-якої біологічної істоти, а не лише людини. Але наведу вам кілька тез, які, як мені здається, демонструють той факт, що позитивне вирішення цього питання не буде досягнуто ніколи. Це все той же “перпетум мобіле”, недосяжна мрія. Недосяжна — за наших сучасних умов існування людства загалом. Ось, наприклад, поставлю питання: що більш прийнятно — випробовувати нові, не завжди безпечні лікувальні засоби на тваринах чи на людях? Начебто просте питання, але ви собі уявіть, що в суспільстві не набереться достатня кількість добровольців, які дозволятимуть випробовувати на собі часто дуже далекі до практичної результативності прожекти багатьох гарячих голів у науці. Що тоді робити? Вилучати з науки “гарячі голови”? Не вийде. Адже ми не знаємо, яка з нестандартних ідей може стати проривною і геніальною. Виходить, треба буде або обмежувати прогрес медицини, або створювати групи людей, на яких випробовуватиметься наука у примусовому порядку. А тепер уявіть собі, що ви або ваші родичі попадають у цю групу. Це так, питання для роздумів. Сучасна експериментальна медицина і фізіологія знаходяться у досить жорстких рамках біоетичного нагляду: дослідні групи тварин усіма засобами стараються скорочувати, захворювання прагнуть відтворювати на моделях інвітро. Все це є. Але використання піддослідних тварин на даний час повністю виключити із біології і медицини не вдається. Незважаючи на бурхливий розвиток альтернативних методів, досліди з використанням тварин є надійним підґрунтям для вивчення безпечності та ефективності лікарських засобів. Такі дослідження регулюються комплексом нормативно-правових актів, які мають гарантії. І ще одна сторона питання — деякі новели сучасного етичного регламенту у сфері роботи з тваринами видаються взагалі курйозними. Можна констатувати, що у багатьох аспектах сучасна біоетика вироджується у “зооетику”. Погано це чи добре — не знаю, але людей теж шкода”.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram