Природні права ненародженої Людини мають бути закріплені у законодавстві

Експертиза
05.08.2020
Природні права ненародженої Людини мають бути закріплені у законодавстві

Олександра Шрамова, аспірантка КНУ ім.Т.Шевченка, докторантка Страсбурзького університету, голова ГО “Захист прав дітей до народження”, стала гостею нового випуску програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Її громадська діяльність і наукова робота поєднані однією темою: дослідження природніх прав дітей до народження. Тема більше ніж актуальна: “Права ненародженої Людини”.

Говоримо про аборти і життя в контексті балансування двох векторів: права на життя дитини і права матері на материнство. Достовірний факт про те, що дитина навіть до народження вважається Людиною. І, як усі живі Люди – має природні права. Але різниця в тому, що права ненародженої дитини не закріплені законодавством. Тому в різних країнах ставлення до абортів залежить від їхнього ставлення до природніх прав ненародженої дитини. Виходить, що Людина є – а прав у неї немає.

Ліволіберальний контекст поширює маніпулятивні твердження про те, що ненароджена дитина є частиною тіла його матері. Звідси, вимальовується хибне твердження про те, що у жінки є право вирішити: чи дати життя цій дитині в народженні або зробити аборт. На якому етапі виникає природнє право у дитини? Експерт стверджує, що є Людина – є права. А точкою відліку потрібно вважати запліднення дитини. Обсяг цих прав у пренатальному періоді зростає з розвитком самої дитини.

Які природні права має набувати ненароджена дитина:
– право на життя та здоров’я;
– право на людську гідність і її захист;
– право на власність;
– право на батьківське піклування тощо.

У Кримінальному кодексі України визначено, що життя Людини починається в момент фізіологічних пологів. Український суд не визнає причинно-наслідкових зв’язків смерті народженої дитини, як доведений факт її травмування у період вагітності. Існує доктрина, яка не враховує той факт, що дитина за одну хвилину до пологів і хвилину після їх початку – це та ж сама жива дитина.

Наразі у всьому світі різні дослідники вивчають проблему прав ненародженої дитини. Незалежно один від одного – всі вчені доходять до спільних викликів. В Україні триває процес перегляду Національної стратегії у сфері прав людини до 2023 року. Багато організацій звернулися до уряду з вимогою імплементувати позицію про забезпечення правового захисту дитини на пренатальній стадії розвитку (згідно з Конвенцією прав дитини), а не тільки після народження.

Про це та інше, говоримо в новому випуску програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Права ненародженої Людини”. Дивіться самі.

Читайте статтю Олександри Шрамової: “Здатність дитини на пренатальній стадії бути носієм суб’єктивних прав і обов’язків”

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram