“Карантиноскулінг” по-українські

Експертиза
22.05.2020
“Карантиноскулінг” по-українські

Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ про українські реалії розвитку сімейної освіти. Гість в студії: Альбіна Паренюк – співзасновник Міжнародної асоціації для розвитку християнської освіти (МАРХО).

З 1 вересня 2019 року в Україні стало можливим навчати свою дитину вдома. Ця форма освіти отримала назву сімейної. За новим законодавством, сімейна освіта, екстернат і педадогічний патронаж – вважаються індивідуальною освітою. Педадогічний патронаж передбачає супровід педагога від школи, екстернат і сімейна освіта – це тільки консультації і оцінювання. Сімейна освіта і екстернат дуже схожі між собою, але різниця в тому, що на сімейну мають право всі, а екстернат – це виключний перелік осіб. Щоб організувати сімейне навчання вдома, достатньо принести відповідну заяву до школи за місцем реєстрації. Після цього викладачі допоможуть скласти навчальний план та проведуть з батьками, і з дитиною консультацію. А наприкінці семестра на таких дітей чекатиме оцінювання знань.

В програмі ми говоримо про те, чому “карантиноскулінг” – це не сімейна і навіть не дистанційна освіта. А українська школа, в умовах виклику, не змогла забезпечити школярам безперервність надання освітніх послуг. Діти залишилися вдома, а батьки – в більшості, не готовими до навчання вдома. Серед іншого, розказуємо про незацікавленість МОН розвитком сімейної форми освіти та відсутність офіційної статистики про кількість хоумскулерів в Україні. Про труднощі, які зустрічають батьки, коли заявляють про своє бажання навчати дітей самостійно. Знайомимо глядачів з українським рухом хоумскулерів та їхніми планами про об’єднання. В ході програми, експерти зазначили, що говорити про сімейну форму освіти потрібно виключно, як складову питань про українську сім’ю. Тобто, хоумскулінг – не просто про здобуття дітьми середньої освіти вдома, а взагалі – про інстит сім’ї і ставлення до нього з боку держави.

Про це та набагато більше, дивіться у новому випуску програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Карантиноскулінг по-українські” .

Читайте також статтю на сайті Кабінету експертів: “Школьное обучение дома: как и зачем”

ПІСЛЯМОВА
Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень.Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Не пропустіть публікацію нових програм “КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ”!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram