Ізраїль та арабських світ: що змінюється прямо зараз

Експертиза
15.10.2020
Ізраїль та арабських світ: що змінюється прямо зараз

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему арабо-ізраїльських відносин. Гостем студії став Денис Москалик – координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень «Доктрина». Політика на Близькому Сході входить у нову фазу, коли старі конфлікти відходять у минуле, а їх місце заступають нові загрози. Разом з експертом аналізуємо мирний поступ навколо Ізраїля. Дивіться новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ про те, що відбувається в арабському світі прямо зараз.

Нинішня мирна угода між Ізраїлем та ОАЕ є наслідком трьох основних факторів.
По-перше, це плід тривалої фактичної нормалізації відносин між арабськими країнами Перської затоки та Ізраїлем. Ізраїль продемонстрував, що знищити його військовим шляхом не вдасться, а можливість отримати політичні бали за протистояння з Ізраїлем бодай в плані риторики з роками стала все більш сумнівною. Конфлікт, який ще актуальний для арабів- палестинців, втратив свою реальну актуальність для країн, залучених до нього під час Холодної війни. Нині, коли час показав, що ані знищити Ізраїль, ані отримати користь від протистояння йому, як колись, вже не вдасться – політика твориться вже новою ситуацією та новими викликами. Це вже третя і четверта мирна угода між Ізраїлем та його колишніми арабськими супротивниками, після Йорданії та Єгипту, тож подальше врегулювання конфлікту було лише питанням часу.

По-друге, зіграла тверда проізраїльська позиція Дональда Трампа. Він навіть погодився на анексію територій єврейських поселень на Західному березі річки Йордан та в цілому провадив достатньо впевнену політику по лінії підтримки Ізраїлю, що переконало арабських партнерів Сполучених Штатів у необхідності домовлятися. Підтримка анексії територій на Західному березі річки Йордан дала Нетаньяху додаткову можливість для дипломатичного маневру, оскільки саме планами анексії він поступився за умовами угоди з ОАЕ. Крім того, на зусилля Трампа по лінії відносин Ізраїль-ОАЕ прямо вплинули майбутні цьогорічні президентські вибори в Штатах. За нинішніх умов Трампу потрібні були успіхи, які він міг би продемонструвати виборцям, відповідно від активізував зусилля по цьому напрямку.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Ізраїль. Мирні угоди”

Третім фактором, який зробив можливим нинішні угоди – стало надзвичайне посилення Ірану на Близькому Сході. Успіхи у війнах в Сирії та Іраці, агресивна політика в регіоні, фактичне створення іранської регіональної зони впливу – “шиїтської вісі”, що простягнулася від Ірану, через Ірак, Сирію та Ліван до Середземного моря, зробили саме Іран ворогом номер один для сунітських арабських країн затоки, зокрема для ОАЕ. Одночасно Іран є нині головним ворогом і для Ізраїлю, режим аятолл активно підтримує Хезболлу як антиізраїльську силу в Лівані, розгортає власну військову інфраструктуру в Сирії. При цьому для самих ОАЕ Іран ще більш небезпечний – територія Еміратів близько розташована до Ірану, в зоні ураження численного ракетного озброєння країни аятолл. Критично важлива нафтова інфраструктура дуже вразлива для іранських ударів, одночасно шлях експорту енергоносіїв, від якого залежна економіка Еміратів, через Перську затоку, знаходиться під ударом Іранських військово-морських сил. За цих умов, нинішній час ставить вимогу об’єднуватися проти спільного ворога та шукати компромісу з ворогом колишнім, що ми й бачимо на прикладі угоди між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Читайте також матеріал: “Ізраїль та Арабські Емірати: наслідки непербачуваного миру”

Наслідки мирних угод – насамперед налагодження співпраці між Ізраїлем та арабськими країнами в ряді сфер, зокрема транспортного сполучення, інвестицій, економіки та безпеки. Водночас це відкриває дорогу для подібних угод Ізраїлю з іншими арабським країнами сунітського Близького Сходу. Співпраця буде налагоджуватися або за посередництва ОАЕ, або в рамках двосторонніх відносин. ОАЕ є близьким партнером Королівства Саудівської Аравії, що зараз переживає період модернізації та є основним суперниким Ірану в Аравії. Нині вже налагоджені контакти між КСА та Ізраїлем, тепер можна сподіватися, що співпраця між ними буде тіснішою, і можливо буде формалізованою. Можна сподіватися, що цим же шляхом підуть і інші сунітські країни, що мали протиріччя з Ізраїлем. Таким чином рана давнього конфлікту на Близькому Сході поступово затягується. Водночас, якщо прірва непорозуміння між Ізраїлем та деякими арабськими країнами стає меншою, то серед самих арабів, якраз по питанню Ізраїлю, непорозуміння може значно зрости. Представник президента Палестини вже назвав таке рішення ОАЕ “зрадою”, а посол Палестини в ОАЕ був відкликаний. Безумовно нинішні угоди викличуть протиріччя серед арабських країн, і всередині самих арабських країн, творячи на Близькому Сході розкол вже не між Ізраїлем і арабами, а між тими, хто захоче з Ізраїлем миритися, і хто буде виступати на позиціях непримиренності щодо Ізраїлю. Непримиренних, у свою чергу, буде підтримувати та використовувати в своїх цілях Іран, проти якого якраз і спрямоване нинішнє арабо-ізраїльське порозуміння. Це буде додаткових фактором нестабільності в регіоні в майбутньому. Політика на Близькому Сході входить в нову фазу, коли старі конфлікти відходять у минуле, а їх місце заступають нові загрози.

Підписуйтесь на наш канал!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram