Фонд «Відродження» і Джордж Сорос в Україні: кого фінансують і навіщо

Експертиза
06.05.2021
Фонд «Відродження» і Джордж  Сорос в Україні: кого фінансують і навіщо

Міжнародний фонд «Відродження» – ключова структура Джорджа Сороса в Україні та є частиною міжнародної мережі «Фундація Відкритого суспільства» (Open Society Foundations). В основі концепту лежить «недопущення монополії на істину та загальний плюралізм». Головними цінностями такого суспільства є захист прав меншин та забезпечення різномаїття інструментами громадянського суспільства.

Основні напрямки діяльності фонду

З ім’ям Сороса пов‘язують фінансування численних громадських організацій ліберального спрямування у понад 120 країнах. По всьому світу за допомогою мережі громадських організацій мільярдер фінансує екологічні, феміністичні та ЛГБТ-організації, ініціативи із захисту національних меншин (особливий акцент робиться на ромів), ініціативи по легалізації медичної марихуани та пом‘якшення покарань за використання та зберігання наркотиків, а під вивіскою «освітніх проєктів» проводять «сексуальну просвіту» школярів.

В Україні цю суперечливу діяльність під виглядом «демократичного розвитку» на всіх рівнях реалізує міжнародний фонд «Відродження». Про основні цілі їхньої діяльності доволі однозначно зазначається у Стратегії, яка міститься на офіційному сайті фонду. Серед них згадуються наступні: просування цінностей відкритого суспільства за допомогою зобов’язань України перед ЄС, сприяння недискримінаційній політиці щодо наркотиків, посилення правових можливостей ромів та інших меншин тощо.

У документі прямо декларується також підтримка радикальних ліво-ліберальних течій:

«Ми домомагатимемо зберігати і розширювати простір для ліберального дискурсу. Ми підтримуватимемо міжпрограмну співпрацю, спрямовану на посилення комунікаційної спроможності та можливостей вразливих груп, зокрема – LGBTI та ромських організацій, протистояти спрямованим проти них дезінформації та мові ненависті».

 

Окремий акцент ставиться на освіті. А саме – на впровадження освітньої системи «Нова українська школа», яка «дасть можливість включити цінності відкритого суспільства в освітні програми для майбутніх вчителів, які далі виховуватимуть повагу до цих цінностей у своїх учнів».

За інформацією, яка міститься в ЗМІ, в Україні фонд фінансує чисельні організації: AmnestyInternational, HumanRightsWatch, «КиївПрайд» та подібні, а також цілий ряд ЗМІ: Українську правду, Крим.Реалії, Громадське ТБ, Наші Гроші, Дзеркало Тижня і інші. І, як вказується на офіційному сайті фонду, із метою реалізації концепту «відкритого суспільства» було витрачено понад 310 млн доларів та реалізовано біля 10 000 проектів за роки незалежності України.

Гранти та реалізовані проекти

Слід зазначити, що Джордж Сорос – прихильник просування концепції гендерної ідеології та вибору гендерної ідентичності. Саме тому в країнах під його егідою проводяться так звані «марші рівності». Здебільшого – у форматі так званих «гей-парадів». У 2018 році одна з організаторів київської ходи гомосексуалістів і лесбійок Руслана Панухник прямим текстом в ефірі центрального телеканалу повідомила, що цей захід фінансує серед інших Фонд Джорджа Сороса.

За кілька днів після цього зізнання відбувся «КиївПрайд», під час якого поліція і нацгвардійці жорстокого побили  і покалічили кілька сотень, які вийшли мирно протестувати проти цієї події. Всі деталі цієї події з фото та відео – тут!

Тобто державні силові структури побили мирних громадян України, щоб відбулася «гей-парад», профінансований в Україні Джорджом Соросом.

Прямо зараз фонд реалізує численні грантові підтримки ЛГБТ-організаціям у розмірі від кількох тисяч до мільйонів гривень.

Таким чином, з вищенаведеного стає очевидним, що фонд розподіляє гранти між різними неурядовими організаціями на проекти, пов`язані із так званими «захистом прав людини» та «розвитком громадянського суспільства», а також здійснює вплив на владу як на центральні органи виконавчої влади, так і на місцевому рівні. На думку експертів, це розбалансовує суспільно-політичний устрій та має ознаки просування шкідливої ідеології в середині українського суспільства.

Чому країни публічно виступають проти Сороса?

Слід зазначити, що уряди різних країн забороняють або обмежують діяльність подібних фондів, які спрямовані на розвиток «відкритого суспільства». Наприклад, Туреччина, Угорщина та інші. Більш того, керівники держав роблять публічні заяви про небезпечність діяльності Сороса: президент США Дональд Трамп припустив, що він, можливо, платить нелегальним мігрантам, щоб ті їхали до США; у Туреччині Президент Еродган назвав його “чоловіком, який призначає людей, щоб ті розділяли держави й руйнували їх”; в Італії Маттео Сальвіні заявив, що Сорос хоче перетворити країну “на гігантський табір біженців, оскільки він любить рабів”; Найджел Фарадж лідер британської партії Brexit назвав його “найбільшою небезпекою для усього західного світу” саме через міграційну політику, яку він сповідує.

З приводу міграції Сорос має радикальні наміри, які тезово виклав в статті «Реконструкція системи притулку»: ЄС повинен приймати не менше одного мільйона біженців в рік, а для того щоб ЄС міг їх інтегрувати, необхідно мобілізувати приватний сектор, церковні структури і компанії в якості спонсорів. Іншими словами – зобов’язати держави утримувати тисячі біженців за кошт місцевого населення.

Враховуючи наміри Джорджа,  Угорщина у 2018 році прийняла пакет законів “Стоп Сорос”. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан був основним ініціатором цих законів і, не побоявшись критики на рівні ЄС, буквально врятував країну від хвилі нелегалів, які захлиснули Європу.

Аналогічний «антисоросіівський» законодавчий пакет розглядався в Кнесеті Ізраїлю. За словами прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу необхідно заборонити всім донорам або філантропам, поміченим у прояві антисемітизму, підбурювання або ворожому ставленні до Ізраїлю, фінансувати діяльність організацій, що базуються на території Ізраїлю.

Слід зазначити, що в США діє закон про обов’язкову реєстрацію іноземних агентів (1938 рік). Тобто, держави, які турбуються за збереження власного суверенітету, намагаються або контролювати діяльність неурядових організацій і «агентів впливу» на своїй території, або повністю мінімізувати її.

Цікаво, що в Україні у 2014 році прийняли закони, які визначали громадське об’єднання як «іноземного агента», якщо воно отримує фінансування від іноземних держав, зарубіжних і міжнародних неурядових організацій, а також фізичних осіб, які не є громадянами України, і бере участь в політичній діяльності на території України. Однак з 2 лютого 2014 року вони були скасовані. У 2018 Петро Порошенко підтримав ідею реєстрації «агентів впливу», але тільки російських. Однак ці законопроекти реалізовані не були.

Джорж Сорос – не просто міфічне «лякало», а реальний суб’єкт, чия діяльність, на думку експертів, має ознаки цілеспрямованих дій проти державності та національних цінностей народу України. Враховуючи його заяви про те, що він особливо пишається «прогресом в Україні», а також враховуючи досвід сусідніх країн, здається доцільним на державному рівні регулювати та обмежувати в Україні діяльність фондів, чия політика суперечить національним інтересам.

Читайте також:

«Що не так з Джорджем Соросом: факти і коментарі»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram