Битва за Білий дім у розпалі. Хто переможе: Трамп чи Байден?

Експертиза
04.11.2020
Битва за Білий дім у розпалі. Хто переможе: Трамп чи Байден?

Американці лягли спати ввечері у вівторок і прокинулися в середу вранці, не впевнені, ким буде їхній наступний президент , оскільки повільне повернення в ключових гойдалках затримує результати і унеможливлює перегони за президента Трампа або Джо Байдена. Тим часом протести біля Білого дому на площі Black Lives Matter Plaza у Вашингтоні залишаються напруженими, оскільки країна очікувала більш чітких та швидких результатів президентських виборів.

Республіканець Дональд Трамп випереджає демократа Джо Байдена у всіх шести, так званих ключових штатах, де до останнього невідомо офіційно, яка партія і який кандидат переможе на виборах. Нагадаємо, що для перемоги у перегонах, кандидату необхідно набрати мінімум 270 голосів виборників. Хоча голоси ще рахують, прем’єр Словенії Янез Янша вже поспішив привітати Трампа з перемогою. Він публічно підтримав чинного президента ще перед виборами.

Тонка, як бритва, президентська гонка може спричинити хвилю судових процесів після завершення підрахунку голосів. У Пенсильванії вже йдуть судові спори, які, як припускають експерти, можуть призвести до повторення президентської гонки 2000 року, коли Верховний суд по суті вирішив результат виборів Буша-Гора.

Ярослав Божко – голова Центру політичних студій “Доктрина”, аналітик Кабінету експертів, коментує виборчі перегони в США:

“На мою думку, чинний президент США Дональд Трамп переобереться на другий термін. Це видно зі здобутої ним переконливої перемоги у swing штатах. Втім, нинішня динаміка підрахунку і специфічність процедури голосування телефоном не дають однозначної відповіді.

Я вважаю, що найбільшою загрозою буде можливий сплеск радикальних настроїв, подібних до протестів які відбулися влітку. Скоріше за все, ліворадикали не сприймуть перемогу Трампа і масові заворушення можуть досягти великих маштабів.

Стосовно України, то безпекова політика і економічна співпраця залежать більше від активності і ініціативи Києва, ніж від партійної належності президента в США. Якщо ситуація в штатах не дійде до масштабної дестабілізації, можна буде очікувати двох важливих просувань у відносинах: прильоту нового посла США Кіта Дейтона до Києва і участі США в проекті “Кримська платформа деокупації”, який зараз готує влада України”.

Ігор Загребельний – керівник Аналітично-дослідницького центру “Політична теологія”, аналітик Кабінету експертів, зазначив:

“Перемога Трампа вигідна Україні передусім у площині протистояння з Росією. Перший президентський термін розвіяв страшилки про “Трампа-агента Кремля”. Водночас ми знаємо, що таке перебування при владі демократів. Це і сумнозвісне перезавантаження відносин із Росією держсекретарем Гілларі Клінтон, і м’якотілість, продемонстрована Обамою у 2014 році. Обрання Байдена небезпечне ще й тим, що викликає сумніви його дієздатність, ментальна адекватність. Перебування такої людини у Білому Домі несе великі ризики.

Як пожартував один мій знайомий, людина, яка плутає найближчих родичів, може сплутати кремлівського Владіміра з його попередником Йосіфом і почати надавати Росії ленд-ліз у рамках боротьби з фашизмом.
Крім того потрібно брати до уваги ширший геополітичний контекст і ціннісні моменти. Перебування при владі Трампа зробило можливим поміркований консервативний поворот у Центральній Європі, а також консолідацію тамтешніх держав, тобто те, що можна назвати проектом Міжмор’я. США під проводом демократів – це локомотив просування глобалізму і новітньої версії лібералізму, для Міжмор’я демократи вкрай невигідні. Нам же, українцям, вигідно, аби поруч із нами формувався острівець елементарної нормальності. Зрештою, повернення до влади демократів означало б посилення ідеологічного тиску безпосередньо проти нашої країни”.

Ігор Плохой – військовий капелан, резидент Кабінету експертів, наголосив:

“Проти Президента Трампа виступили дуже потужні сили в США, які за будь-яку ціну намагатимуться не допустити його до другого президентського терміну. Це три сучасні «Голіафи»: фінансовий капітал (фінансова олігархія); шоу-бізнес з медіа-корпораціями; хай-тек індустрія (з представниками ІТ-бізнесу). Вони мають власне бачення подальшого розвитку США, яке вигідне саме для них. Тому, визнавати перемогу Трампа, у разі її здобуття ним, вони не збираються.

Відповідно, планується влаштування політичної кризи… Під час якої, з одного боку, результати виборів можуть опротестовуватися у судах, або доля виборів може переміститися до Конгресу (в Палаті Представників демократи сподіваються мати свою більшість, а можливо і в Сенаті). З іншого боку, плануються громадянські протистояння на вулицях міст. Для ліваків ця справа не нова, тим більше, що в країні ще до сих пір відбуваються перманенті протести в рамках руху BLM, «Антифа» та ін.

Зараз ми можемо спостерігати, як представники бізнесу в США, закривають свої крамниці та інші будівлі, забиваючи їх вікна та двері, в очікуванні нападів на них в наслідок вуличних безладів та погромів. Звісно, що поразка Трампа теж не залишить байдужими його вболівальників, тому стверджувати про те, що американці спокійно відреагують на результати виборів, якими б вони не були, годі й сподіватися”.

З експертами говорив Роман Аблязов, рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram