“Батьківство – це не збіг обставин, а місія життя”, – Сергій Цвєтков у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
03.03.2021
“Батьківство – це не збіг обставин, а місія життя”, –  Сергій Цвєтков у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Гострі питання про батьківство”. Гість у студії: Сергій Цвєтков – виконавчий директор Міжнародного центру батьківства. Розмова в студії одночасно про найгостріші питання пов’язані з кризою батьківства та становленням і визнанням ролі батька в сім’ї та країні.

Батьківство – це не збіг обставин, а місія життя. Роль батька у народженні та вихованні дітей ніким не заперечується, але суспільство сприймає потребу залучення чоловіків до участі по догляду за дитиною досить інертно. Що є результатом усталених поглядів на роль чоловіка та жінки в сім’ї, де чоловік вбачають заробітчанином та утримувачем, а жінку — домогосподаркою та вихователькою. Половина дітей в Україні виховується без батька. В сім’ях, де діти мають батька, 75% отримують вдвічі більше турботи з боку матері ніж батька. Ця криза не є суто українською, але в нашій країні вона має свою специфіку та обумовленість.

Війни, голодомори та репресії знищили мільйони українських чоловіків. Жінкам довелося брати відповідальність за утримання сімей і виховання дітей на себе. Так зросли цілі покоління дітей, які не знали батька. Родини, які з’являлися демонстрували викривлену модель батьківства. Де чоловік, в більшості, відігравав роль старшого сина і не брав участь у вихованні власних дітей, окрім матеріального забезпечення. Комуністична ідеологія сприяла цьому. Саме держава взяла на себе функцію агента соціалізації і того, хто навчає та виховує дітей в потрібному руслі. Потім настала криза 90х років: криміналізація суспільства, економічні проблеми, відсутність можливостей для самореалізації дітей та підлітків, самоусунення батьків від відповідальності за долю дітей – формували образ чоловіка і батька як небезпечного і ненадійного. Сьогодні ми спостерігаємо зростання того відсотку батьків, які на рівні з мамою доглядають за дітьми та беруть активну участь в їх вихованні. Змінюється свідомість чоловіків. Пріоритет сім’ї піднімається вище кар’єрних прагнень. Серед чоловіків стає модним гуляти з дітьми, виставляти з ними свої фото у соціальних мережах.

“Токсична маскулінність” – що це? Чому дискусія навколо типових чоловічих якостей набуває ознак агресивного несприйняття? Про все це і набагато більше – дивіться повний випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ за участю Сергія Цвєткова: “Гостро про батьківство”

У чому полягає унікальність ролі батька в сім’ї?
З різноманітних досліджень бачимо, що вплив тата на дитину в більшій мірі, ніж вплив матері, є найважливішою передумовою подальших успіхів або невдач у школі та відносинах з оточуючими. Сильний вплив батька пояснюється тим, що відносини «дитина-тато» викликають у дітей дуже сильний емоційний відгук. Мати забезбечує безумовне прийняття дитини в сім’ї, а покликання батька полягає в тому, щоб допомогти дитині відчути свою самостійність, зробити перші впевнені кроки. Хлопчики відчувають особливу потребу в батькові, оскільки він впливає на їхню статеву ідентифікацію. Відомо, що батько є еталоном маскулінності для сина, відповідно до образу якого в нього складається уявлення, яким має бути чоловік загалом. Брак батьківського впливу на виховання хлопця в сім’ї, його байдужість до виховного процесу спричинюють формування таких негативних чоловічих рис, як нерішучість, слабкість і боягузтво. Більше того, відсутність батька у неповній материнській сім’ї негативно позначається на інтелектуальному розвитку сина. Специфіка інтелектуального середовища, що створює чоловік, впливає на формування аналітичного інтелекту дитини. В умовах неповної сім’ї домінування ролі матері у виховному процесі зумовлює розвиток мовних навичок, послаблення аналітичного мислення, математичних здібностей хлопця. Дбайливе ставлення тата до своєї доньки, допомагає їй сформувати цілісний образ самої себе; допомагає прийняти себе. Коли тато з любов’ю дивиться в очі своєї доньки та говорить їй, що вона красива, розумна, спроможна – це стає для неї твердим психологічним стрижнем для правильного сприйняття себе та наповнює своєрідний емоційний резервуар всередині дівчинки. У жінок, які мали саме такі добрі та емоційно близькі стосунки з батьком, спостерігається впевненість у собі, повага до себе та до оточуючих. Також вони більш спроможні збудувати міцний шлюб та успішну кар’єру.

Як організувати якісний час батька з дитиною?
По-перше, треба розуміти, що це час для дитини. Спільна справа допомагає пізнати один одного, послухати, відчути. Регулярність такого часу дуже важлива. Де пролягають межі дисциплінування дітей, з боку батька? Правила мають бути, але не все можна ними врегулювати. Пріоритет – відчути дитину і в цьому допомагає спільний час. Формування довірливих відносин з дитиною працює на випередження та попередження конфліктів.

Яка духовна роль батька?
Бог є Батьком. Він є абсолютним прикладом для кожного земного батька. Але батьківство кожного, починається з власного синівства. Примирення з власним батьком відкриває можливість реалізувати власне покликання батька. Про все це та інше – у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ “Гостро про батьківство”.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram