Губернатор штату Делавер наклав заборону на законопроєкт про евтаназію

Актуально
24.09.2024
Губернатор штату Делавер наклав заборону на законопроєкт про евтаназію

Губернатор штату Делавер Джон Карні 20 вересня наклав вето на законопроєкт, який мав на меті легалізувати допомогу у самогубствах. Карні відхилив проєкт закону Палати представників через тиждень після того, як його отримав. Запропонований закон дозволив би невиліковно хворим людям приймати препарати, щоб покінчити з життям.

Раніше законопроєкт був прийнятий обома палатами асамблеї штату Делавер, Палатою представників та Сенатом штату. Проте Карні скористався своєю владою, щоб не допустити легалізацію. Він оприлюднив заяву, зазначивши: «Я принципово і морально проти того, щоб дозволити комусь, навіть за трагічних і болісних обставин, позбавити себе життя. Я ще не вірю, що було досягнуто твердого консенсусу щодо цього дуже складного питання — у Делавері чи на національному рівні», повідомляє CNA.

Губернатор також процитував офіційну позицію Американської медичної асоціації. Він зазначив: «Закони, подібні до цього, фундаментально несумісні з роллю лікаря як цілителя».

Католицький єпископ Вільям Е. Кеніг високо оцінив крок губернатора у заяві. «Я хочу висловити свою щиру вдячність губернатору Карні за те, що він наклав вето на проєкт закону», – зазначив Кенінг. Єпископ також підкреслив, що «все людське життя створене за образом і подобою Божою і має бути захищене, особливо найуразливіше».

В липні цього року Метт Вальєр з Фонду захисту прав пацієнтів розповів про ситуацію з подібними законопроєктами в країні. Він підкреслив, що якщо Делавер і Массачусетс відхилять запропоновані закони про легалізацію евтаназії, то «три роки поспіль не буде жодних нових правових штатів, що дозволятимуть самогубства».

Додамо, що 11 інших штатів у США також відмовилися від евтаназії: Арізона, Флорида, Індіана, Айова, Кентуккі, Меріленд, Міннесота, Міссурі, Нью-Гемпшир , Теннессі та Вісконсін. Проте десять штатів мають закони про так звану «медичну допомогу при смерті» — Каліфорнія, Колорадо, Гаваї, Мен, Монтана, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Орегон, Вермонт і Вашингтон — і округ Колумбія.

Нагадаємо, Юридичне товариство Шотландії, яке представляє понад 13 000 шотландських адвокатів, засудило запропонований законопроєкт про самогубство. У своїй заяві Юридичне товариство висвітлило численні недоліки в законопроєкті про допоміжну смерть для невиліковно хворих дорослих в Шотландії.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram